משחקים בגרוטאות
כיוון שהקיבוצים הינם מחלוצי החינוך לגיל הרך בארץ ומתהדרים ב"חצרות גרוטאות" בחרנו להעביר את יום העיון בגנים של קיבוץ רמת הכובש, שם פגשו את הגב' עופרי שמואלי. עופרי, מדריכה חינוכית ופדגוגית מצוות המדריכות של עיריית תל אביב, ילידת רמת הכובש, אשר בתפקידה הקודם ניהלה את מערכת החינוך בקיבוץ בו היא גדלה, התחנכה וחינכה. יום העיון נפתח בהרצאה קצרה אשר עסקה בתיאוריה מאחורי ״חצר הגרוטאות״ ובתפקידם החשוב של אנשי הצוות ביצירת עניין ותיווך אל מול הילדים. בהמשך סירנו בגנים ובחצרות, פגשנו את אנשי החינוך העובדים בגנים, אשר סיפרו לנו על דרך העבודה שלהם בגן בכלל ובחצר בפרט.
הרעיון לחצר גרוטאות פותח על ידי הגב׳ מלכה האס ז"ל, ״קיבוצניקית״, מחנכת וחוקרת התפתחות ילדים, האורים והתומים של עולם החינוך לגיל הרך, אשר שילבה את חצר הגרוטאות במשנתה החינוכית הנלמדת במכללות לחינוך, עד עצם היום הזה ומעוררת עניין אצל כל העוסקים בחינוך לגיל הרך בארץ ובעולם. השיטה בנוייה על שני עקרונות מרכזיים: 1. התפתחות הילד עוברת דרך התנסות מעשית. 2. הצורך של הילדים במגע עם הדברים האמיתיים מעולם המבוגרים ומחיי היום יום.
חצר גרוטאות, הינה חצר ובה "גרוטאות" , חפצים וחומרים השייכים לעולמם האמיתי של המבוגרים שיצאו מכלל שימוש. החצר מאפשרת לילדים:
● התנסות חושית ומדעית ● פתרון בעיות ● פיתוח יצירתיות וגמישות מחשבתית ● אינטראקציות חברתיות ● שיכלול המוטוריקה הגסה והעדינה ● התנסות חושית ומדעית ● עצמאות וביטחון עצמי
בחצר נעשה בעזרת תיווך והכוונה של אנשי הצוות, תוך שימת דגש רב על בטיחות הילדים.
החצר מותאמת לכל גיל, החל מתינוקות ומבוססת על חשיבה ועיצוב התואמים את גיל הילדים.
יום העיון הסתיים בתחושה שהצלחנו לעורר השראה באנשי הצוות ונוכל להתחיל לאבזר אט אט, את החצרות שלנו. תפקידכם, ההורים, הוא לסייע לנו בהעשרת החצר ע״י הבאת גרוטאות וחפצים לגן )או דיווח אם אתם רואים משהו ברחוב ששווה לאסוף (. אני מצרפת תמונות מהקיבוץ ומהגנים שלנו על מנת לעורר גם בכם השראה לאיסוף גרוטאות.
נינה ברשדסקי מנהלת מקצועית פשוט גן
Comments